Hypertufa

Det har vore lenge stillstand på sida her – men det har skjedd ein del med Karistugu sidan sist. Nå er det tid for sommar, planter og uteliv – og å utforske nye idear og hobbyar. Har funne oppskrift på hypertufa – så nå skal de bli plantekar som ser ut som om dei høyrer til i skogkanten.  Her er litt meir info om det:

Slik lager du plantekar i hypertufa

Du trenger:

* Sement

* Sand

* Ugjødslet naturtorv

* Plast for å beskytte underlaget og til å dekke trauene med

* Murerbøtte å blande i

* Noe å røre med

* Gummihansker

* Pappesker eller bøtter i to størrelser

1. Bland en del sement, en del naturtorv og tre deler sand. Bruk vanlig støpesement og finrevet naturtorv. Rasp torven mellom fingrene og plukk ut eventuelle store biter.

2. Etter at du har blandet de tørre elementene, tilsetter du vann til massen er fast nok til å formes til en ball. Ballen skal falle fra hverandre når du holder den i hånden og rister lett på den.

3. For å lage et firkantet trau, tar du først 4 cm av blandingen i bunnen av en pappeske, setter en mindre pappeske oppi og fyller opp med sementblanding. Lager du store trau, må veggene støttes opp for at de ikke skal sige ut, men for et lite trau er ikke det nødvendig.

4. For å lage dreneringshull kan du stikke tykke pinner eller en vinkork i bunnen, som du fjerner når trauet er tørt. Du kan også bore hull senere.

5. Når støpingen er ferdig, skal sementen herde i cirka en uke. Trauene bør dekkes med plast og vannes flere ganger slik at de ikke tørker utenpå før de er tørket inni.

6. Etter et par dager, når hypertufaen har stivnet, men fortsatt er myk, kan du eventuelt avrunde hjørnene med en kniv og lage rissemønster med en stålbørste for å få et røffere uttrykk.

(Kilde: www.hageselskapet.no, «Betong som hobby» av Malena Skote)

Fordeler med hypertufa

* Lettere enn betong

* Sprekker ikke, slik som plast og keramikk kan gjøre

* Tåler frost og hardt vær

* Varer i årevis

* Holder på fuktighet slik at man kan vanne sjeldnere

* Drenerer godt

(Kilde: Hypertufa Garden Art)

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: